dimecres, 27 de novembre del 2013

"Quinotes" (Pilotes de Quinoa) / "Quinballs" (Quinoa balls)

Un dia més de pluja i molt de fret. Crec que aquesta és la casa més freda on he viscut mai. I això que l'any passat vivia just davant la mar i fa dos anys també aprop de la costa i amb un aïllament més que dificient. Però aquest any està essent bastant escandalós. I no deixa de ploure. M'encanta que plogui, i és necessari, però ara mateix ja necessit una treva que duri més d'un dia. O que plogui el vespre. Així que a casa ens encalentim com podem, i definitivament la cuina és l'espai més càlid de la casa, a pesar de mancar-li una porta, aïllament i donar directament a la galeria. També me n'adon que el fret m'introverteix una mica més, em propicia estar més de portes cap endedins i preferir compartir intimitat i delicadesa més que exuberància.

Tot això no té res a veure amb la recepta d'avui! És igual, ara hi anam. Aquesta recepta l'he treta del magnífic blog d'una mare molt tenaç i compromesa amb la salut, a pesar de les adversitats i com de complicades semblin les circumstàncies, que ens presenten necessitats que a vegades semblen insalvables. Una de les particularitats de les seves receptes és la tendència a eliminar el gluten, premisa que també prenen el 95% del contingut del meu blog, però d'això ja en parlaré un altre dia. Una de les seves receptes em va enamorar, i l'havia de provar! Ella les anomena "Bolitas de quinoa", però jo he preferit adaptar-li el nom a la meva cultura, de manera que queden batiades com "Quinotes" (simbiosi entre quinoa i pilotes, que és com anomenam a Mallorca (i no sé si a la resta de les Balears) a les mandonguilles, que diuen a Catalunya). Pel que fa a la salsa, va resultar sui generis a base del que tenia a la gelera.

~~~

One more day of rain and lots of cold. I reckon this is the coldest house I've ever lived in. And last year I lived right by the sea and two years ago also close to the coast and with terrible isolation. However, this year it's ridiculous. And it doesn't stop raining. I love rain, and it's necessary, but right now I'm in need of a truce that lasts longer than one day. Or make it rain at night. At home we try to warm ourselves as we can, and the kitchen is definitely the warmest room in the house, even tho it lacks one door, isolation and faces the open air. I also notice how cold makes me more introvert, I tend to focus more on the inside and prefer to share intimacy and tenderness rather than loudness.

All of this has nothing to do with today's recipe! Anyway, here we go. I got this recipe from a fantastic blog by a mom who's very tenacious commited to health, no matter how tough circumstances might seem, as they bring needs that sometimes seem unbearable. One of the distinctive features of her recipes is the tendency to avoid gluten, which is also something followed by 95% of the content of my own blog, but I'll rant about it another day. I fell in love with one of her recipes, and I had to try it out! She calls them "Quinoa balls", but I prefered to adapt the name to my culture, so they were baptized as "Quionotes" (mix between quinoa and "pilotes", balls/meatballs in catalan), Quinballs in English. As for the sauce, it became sui generis out of what I had in the fridge.


***



"Quinotes" (Pilotes de Quinoa) / "Quinballs" (Quinoa balls)

INGREDIENTS

1 tassa de quinoa / cup quinoa
2 cullerades de farina d'arròs / Tbsp rice flour
2 cullerades de flocs de mill / Tbsp millet flakes
1/4 tassa beguda vegetal (arròs) / cup veg drink (rice)
1 grapat cilantre / handful cilantro
1 grapat anous / handful walnuts
Sal / salt
Pebre / pepper


SALSA

1 ceba / onion
3 pastanagues / carrots
1 branca d'api / stalk celery
1 cullerada oli d'oliva verge / Tbsp virgin oil
1 tassó d'aigua / glass water


- Coure la quinoa amb abundant aigua. 

- Un pic cuita, integrar-hi la farina d'arròs, els flocs de mill, sal i pebre i mesclar amb les mans. Anar afegint la beguda vegetal que prengui, fins que quedi una massa humida i manejable.

- Sal i pebre al gust, les anous i el cilantre picats. Deixar reposar a la gelera.

- Per la salsa, sofregir la ceba amb una mica d'oli, i afegir-hi les pastanagues i l'api tallats petits. Abocar-hi l'aigua i deixar coure a foc mig durant 15 minuts. Triturar amb la batedora integrant l'oli per donar-li cremositat. Reservar.

- Amb les mans donar forma de bolleta a la mescla de quinoa. 

- Posar a bullir una olla d'aigua, i abocar-hi les bolletes un pic bulli, retirar-les al cap d'un minut deixant perdre l'excés d'aigua.

- Servir amb la salsa.


~~~



- Cook quinoa as always with a generous amount of water.

- Once cook, combine with rice flour, millet flakes, salt and pepper and mix with hands. Add as much veg drink as it takes, until humid and easy to handle.

- Salt and pepper to taste, chopped walnuts and cilantro. Let sit in the fridge for a littel while.

- As for the sauce, sautee onion with a tablespoon oil, then add diced carrots and celery. Incorporate water and let cook medium heat for 15 minutes. Blend and add the oil during the last seconds for a touch of creaminess. Reserve.

- Shape quinoa mix with hands for small balls.

- Bring a pot of water to boil, throw in the balls once it starts boiling, remove them after one minutes making sure the excess water is left out.

- Serve over sauce.
Preciosa combinació de color...
Beautiful color combination..
.



Escoltant / Playing: Kurt Vile - Girl called Alex El darrer disc d'aquest home em té fascinada, poc a poc vaig descobrint cada cançó, i ara li toca el torn a aquesta... una energia idònia pel dia d'avui / The latest record of this man has got me hooked, step by step I discover every song, and now it's this one... an energy perfect for today

2 comentaris:

  1. A Menorca també deim pilotes!! M'agraden aquestes, segur que son boníssimes perquè la quinoa és deliciosa! I la salsa de pastanaga també fa bona pinta!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Menorca! Quines ganes de tornar-hi... terra blanca, blava i verda, m'encanta, vius a un lloc privilegiat! ;)

      Elimina