dimarts, 5 de novembre de 2013

Nyoquis de carabassa (sense gluten) / Pumpkin gnocchis (gluten free)

Els meus peus ja demanaven calcetins. Per fi els poden vestir a gust; sembla que la tardor és arribada. Avui dematí, passejant pel mercat, anava amb la idea de trobar un tros hermós de carabassa per fer-ne una càlida sopa... també he topat amb uns moniatos (un altre dels símbols gastronòmics d'aquesta estació) que m'han fet gola i segurament caiguin al forn avui vespre. Finalment he anat enfilant idees i, enlloc de la sopa o crema de carabassa, m'ha encantat la idea de fer nyoquis. Només n'havia fet dues vegades: fa uns mesos a un taller de cuina i fa bastant de temps enrere a casa (de fajol). I no han sortit malament! Enlloc de farina de blat he utilitzat farina d'arròs i fècula (o farina) de patata, de manera que, un pic més, el gluten queda fora de joc. I pel que fa a la textura, cap problema ni un! Després he pensat que n'hauria d'haver fet més quantitat per un altre moment o per compartir a casa. Per la pròxima!

~~~

My feet were already demanding socks. Finally they get dressed up; it seems as if fall is already here for good. This morning, wandering around the market, I was pondering over finding a nice piece of pumpkin to make a warm soup with... I came up against some (red) sweet potatoes (another gastronomical symbol of the current season) which will probably end up in the oven this evening. Finally I chained one idea after another and, instead of pumpkin soup, I loved the idea of making gnocchis with it. I had only made gnocchis twice before: once some months ago at a cooking workshop and also long time ago at home (out of buckwheat, that is). And they didn't turn out bad at all! Instead of wheat flour I used rice and potato flour, so, once again, gluten is out of the game. When it comes to the consistency, no problem to be found! Afterwards I figured out I should've made a larger amount of batter so there would be left for another time or to share at home. Next time!

***


Nyoquis de carabassa (sense gluten) / Pumpkin gnocchis (gluten free)


INGREDIENTS

Un tros de carabassa / Piece of pumpkin
1/2 tassa farina d'arròs / cup rice flour
1/3 tassa farina (fècula) de patata / cup potato flour
Oli / Olive oil
Sal / Salt
Pebre bo / Black pepper


- Pelar i trossejar la carabassa i daurar els trossos en una paella amb un raig d'oli.

- Abocar un tassó d'aigua i deixar coure tapar fins que l'aigua es consumeixi i la carabassa quedi ben cuita.

- En un plat, esclafar amb una forqueta i afegir-hi les farines de mica en mica (i tamissant-les) seguint mesclant. Afegir-n'hi tanta com prengui. Sal i pebre.

- En ser la pasta suficientment manejable i que no s'aferri massa, fer cucs d'un dit polze de gruixa i tallar en bocins d'un dit d'ample. 

- En una olla amb aigua bollint i un raig d'oli, aborcar-hi part dels nyoquis. En començar a surar, treure'ls mirant de deixar degotar l'aigua. Ja són llestos per servir.

~~~

- Peel and chop the pumpkin, and golden in a pan with a spoonful of oil.

- Add a glass of water and let simmer covered until water has evaporated and the pumpkin is tender.

- In a plate, mash with a fork and add the flours slowly (though a sieve) while keeping mixing. Add as much as the mixture takes in. Salt and pepper.

- Once the mixture is not too sticky and easy enough to handle, form 1 inch thick worms and cup into 2 cm wide pieces.

- Let the gnocchis in a large pot with boiling water and a spoon of oil. Once they start floating on the surface, get them out letting them leak all the extra water. They are now ready to serve.


COMPLEMENTS

Oli d'oliva verge 1a pressió en fret (del tio Miquel, per ser exactes) / Virgin olive oil (my uncle Miquel's, to be precise)
Ametlla+ 2
Pipes de carabassa / Pumpkin seeds
Llavors de chia / Chia seeds
Panses / Raisins

Me sembla tan preciós aquest color taronja :D
I find this orange color so beautiful :D



Al final també han caigut un grapat de llavors de chia
I eventually also dropped a handful of chia seeds

No tenim una tapadora suficientment grossa per aquesta paella, així que...
We don't have a lid big enough for this pan, so...






Escoltant / Playing: Menaix a truà - El vent ens portarà

4 comentaris:

  1. mmmm que bons! M'agrada la idea!! Els nyoquis m'encanten, però la darrera vegada que en vaig menjar va ser amb salsa de formatges... o sigui que ja fa molt de temps! Aquests segur que són molt més bons!!
    Per cert, m'agrada molt la cançò... en Cris sempre ha estat un dels meus cantants preferits ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!! :-) La veritat és que amb salsa de formatges deuen ser boníssims, però també hi ha infinites maneres d'acompanyar-los sense rastre animal! Aquests s'han fet tan aviat que no m'ha donat temps a preparar cap salsa, així que he improvitzat afegint-hi quatre coses :P
      Síiii, jo trob que té una veu i un cantar molt especials... i aquesta cançó la vaig descobrir per casualitat a la feina, no sabia que havien fet una versió (i tan clavada, tant en la traducció de la lletra com musicalment) d'una de les cançons que més m'agraden de Noir Désir, genials també!

      Elimina
  2. Nena quina pintassa!!!! ho probaren a casa!!! te posso enllaç i me agrada molt la idea de que faguis un blog tu també, et segueixo de a prop, t'estim moixeta del meu cor!!

    ahhh, y com això que ho fas en català e inglés només???

    Nei

    ResponElimina
    Respostes
    1. NOMÉS català i anglès?? Te sembla poc?? Jajajaja

      Elimina