divendres, 16 de maig del 2014

Formatge vegà cremós / Creamy vegan cheese

Fa uns dies, explicant com férem les Bourekas, un dels farcits utilitzats que tenia com a ingredient el "formatge" vegà d'anacards. Aquí, doncs, la recepta, que no podria ser més senzilla de fer! La textura és molt cremosa, i la llimona i llevat de cervesa hi aporten el regust àcid/fermentat. També se li poden afegir herbes seques o fresques, tomàtiga seca, etc... el que un trobi oportú.

~~~

A couple a days ago, while explaining how we did our Bourekas, one of the fillings we used happened to include vegan cashew "cheese" as ingredient. Here's the recipe, which couldn't be easier to make! The texture is quite creamy, and the lemon and nutrional yeast provide the sour/fermented flavor. Also other ingredients could be added to taste: dry or fresh herbs, sundried tomatoes...

***

"Formatge" d'anacards / Cashew "cheese"

INGREDIENTS

1 tassa d'anacards crus / cup raw cashews
3 culleradetes de suc de llimona / tsp lemon juice
1 cullerada de llevat de cervesa / Tbsp nutritional yeast
1 cullerada d'oli d'oliva / Tbsp olive oil
1 culleradeta d'all en pols / tsp powder garlic
1 culleradeta de ceba en pols / tsp powder onion
Sal / salt
Aigua / water

- Deixar els anacards en remull un mínim de 2 hores (jo els deix tota la nit, per major activació i reblaniment).

- Batre tots els ingredients junts (excepte l'aigua) fins que quedi una pasta cremosa. Modificar les espècies al gust i afegir més aigua si queda massa espès.

- Ja es pot degustar com es vulgui: sobre pa o galletes salades, amb verdures crues, com a ingredient d'entrepà, a pizzes, a mescles, etc.

- Es manté uns dies a la gelera tancat hermèticament. 

~~~

- Leave cashews soaking for at least 2 hours (I left them overnight for stronger activation and softness).

- Blend all ingredients (excpet water) until creamy smooth mix. Change spices to taste and add more water if needed.

- It's ready to serve: over bread or savory crackers, with raw veggies, as a spread from sandwiches, on pizza, into mixtures, etc.

- It keeps in the fridge for a some days in an airtight container.

Sobre el pa sense gluten fet per Miss Kolendra... espectacular!! Me'l menjaria tot sol :D
Over the gluten free bread Miss Kolendra did... amazing! I'd eat it plain like that :D

Escoltant / Listening to: Cordura - La ridícula mecánica de la vida moderna (El tesoro estuvo siempre, siempre a nuestro lado / The treasure was always, always by our side)

dimarts, 13 de maig del 2014

Flocs de civada amb moltes coses i fraules silvestres / Rolled oats with lots of things and wild strawberries

Ahir amb la cistella de verdures ecològiques ens va arribar també un detall exquisit (gràcies Miquel!): fraules (maduixes) silvestres. Són molt menudes, la majoria més petites que una ungla, però increïblement saboroses (la intensitat del sabor està concentrada!). Avui dematí les he afegit al berenar i ha estat una decisió encertadíssima: el conjunt ha millorat gràcies al toc magistral de les mini-fraules.

~~~

Yesterday along with the whole organic vegetables set, we got a delicious treat (thank you Miquel!): wild strawberries. They're tiny, smaller than the size of a nail, but astoundingly flavorful (the intensity of the taste gets concentrated!). This morning I added some to my regular breakfast and it was just about the right decision: the whole got even better thanks to the magical touch the mini-strawberries.

***

Flocs de civada amb moltes coses i fraules silvestres / Rolled oats with lots of things and wild strawberries

INGREDIENTS

Flocs de civada / rolled oats
Panses / raisins
Beguda d'arròs / rice drink
Pipes de girasol / sunflower seeds
Anous de Brasil / Brazil nuts
Llavors de chia / chia seeds
Fraules silvestres / wild strawberries


- En un recipient el vespre abans deixar els flocs de civada i les panses en remull en la beguda d'arròs tota la nit.

- Al dematí, afegir-hi les anous de Brasil picades, les pipes de girasol, les llavors de chia i les fraules.

- Gaudir començant el dia amb l'alegria d'aquest berenar!

~~~

- The previous evening, leave rolled oats and raising soaking in rice drink for the whole night.

- In the morning, add chopped Brazil nuts, sunflower seed, chia seeds and strawberries.

- Enjoy starting the day with the joy of this breakfast!


Escoltant / Listening to: les falzies boges matineres giscant / crazy morning swifts screaming around

dilluns, 12 de maig del 2014

Bourekas

Dejuni acabat (9 dies exclusivament a base de líquids, més els dies anteriors i posteriors de transició), satisfacció i alegria, i tornada a la rutina. Aquest pic ha resultat més fàcil del que m'esperava, encara que al final la sensació resultant és que em quedava encara per fer net. Hem de posar el límit a algun punt.

***

Avui hem fet Bourekas! Es tracta d'un tipus de "panada" d'origen suposadament turc consumit habitualment a Israel, segons sembla com a menjar ràpid accessible al carrer. No té més misteri que pasta de fulls amb diversos farciments: de formatge, de patata, de bolets... en forma de quadrada, de mitja lluna o triangular, decorada amb llavors de sèsam, segons m'expliquen.

Després d'haver postposat la prova suficientment, avui ha estat el dia triat. Els tres farciments pels quals hem optat han estat: ceba i carabassí (amb cançó inclosa), patata amb pebre bord fumat i espinacs amb "formatge" vegà casolà i pinyons. Per una banda la meva força creativa experimental era molt poderosa, però em feia respecte profanar una recepta típica en presència d'un expert degustador de burekas, però pel veredicte final no han resultat tan llunyanes a les originals. De fet han resultat exquisites, hem quedat amb ganes de més i de perfeccionar la tècnica!

~~~

Fasting is over (9 days of liquids exclusively, plus the pre and post transition days), satisfaction and joy, and back to routine. This time it ended up being far easier than expected, although in the end I felt I could've gotten even more cleansed. Limits must be set, though.

***

Today we did Bourekas! They happen to be a filled flaky dough, supposedly originated in Turkey and normally consumed in Israel as a fast snack or meal available in street stands. There's no mystery in them: flaky dough pastries filled with cheese, potato, boletus, etc... shaped in squares, half circle o triangle, topped with sesame seeds, as I have been explained.

After postponing the try long enough, today was the day. The three fillings we did were: onion and zucchini (song included), mashed potato with smoky paprika and spinach with vegan homemade "cheese" and pine nuts. On the one side my creative experimental drive was very powerful, and on the other hand I was scared shitless to desecrate a typical recipe in front of a professional burekas taster, but it seems that the results didn't hit that far from the original. Actually they happened to be delicious, we would've done a couple more!

***


Bourekas

INGREDIENTS

Pasta de fulls rectangular / rectangle flaky dough
Oli d'oli / olive oil 
Llavors de sèsam / sesame seeds
Farcits diversos / Diverse fillings

FARCIT 1 / FILLING 1
Patates / potatoes
Pebre bord fumat / smoky paprika
Pebre bo / black pepper
Clau / clove
Sal / salt

(Coure les patates al vapor tallades a trossos petits fins que siguin ben toves. Escórrer i amb una forqueta esclafar i mesclar amb les espècies fins obtenir un purè / Steam potatoes cut into small chunks until soft. Drain and mash with a fork, and mix to combine with spices)

FARCIT 2 / FILLING 2
Carabassí / zucchini
Ceba / onion
Oliva d'oliva / olive oil
Sal / salt

(En una paella amb una mica d'oli d'oliva, saltejar a foc lent la ceba i el carabassí tallats petits fins que siguin ben tendres (15 minuts aproximadament) / In a pan with olive oil, sautee at low heat the onion and zucchini finely chopped until tender (about 15 minutes))

FARCIT 3 / FILLING 3
Espinacs / spinach
"Formatge" vegà casolà / homemade vegan "cheese"
Pinyons / pine nuts

(En una paella daurar els pinyons breument, afegir els espinacs nets i trossejats i deixar coure 3 minuts fins que els espinacs hagin baixat. Mesclar amb el formatge / Golden pine nuts in a pan, then add rinsed and chopped spinach and let cook for about 3 minutes until spinach has descreased. Add a spoonful of cheese and mix).


- Encalentir el forn a 180º.

- Tallar la pasta en quadrats de 10 cm d'ample, abocar una cullerada de farcit al centre i tancar en forma de triangle. Experimentar amb altres formes i tancaments.

- Pintar amb oli d'oliva i escampar les llavors de sèsam per damunt.

- Enfornar 15 minuts aproximadament, o fins que quedin daurades.

- Menjar immediatament.

~~~


- Preheat oven at 180º.

- Cut dough into 10 cm long squares, pour a tablespoon of desired filling in the center and seal forming a triangle. Experiment with other shapes and seals.

- Paint top with olive oil and sprinkle with sesame seeds.

- Let for about 15 minutes in the oven, or until golden.

- Eat immediatly.


Farcit d'espinacs i "formatge"
Spinach and "cheese" filling

Farcit de patata i pebre bord fumat
Potato and smoky paprika filling
Farcit de ceba i carabassí
Onion and zucchini filling
A punt per enfornar!
Ready to hit the oven!
Resultat per llepar-se els dits!
Result as tasty as possible!

Escoltant / Listening to: Beatles - Oh darling (Duc una setmana que no me la trec del cap / It's been a week since I can't get this song out of my head)

dimarts, 6 de maig del 2014

Pausa primaveral / Spring break

Bon dia!

Blog en petita pausa per manca de temps i perquè estic realitzant un dejuni / cura de primavera, i per la meva salut mental estic evitant qualsevol estímul que tengui relació amb menjar (i més si es presenta deliciós). 

Aviat s'acaba i gaudiré de les vacances.

Feliç primavera món!

~~~

Good morning!

Blog in stand-by due to lack of time and because I'm fasting / making a spring cleansing, and in order to keep my mental health I avoid as much as I can any stimulus linked to food (especially if it's supposed to be yummy).

Soon to be over and enjoy some holidays.

Happy sping world!!

No fa falta anar enfora... el paradís als nostres peus...
No need to go far away... paradise lies at our feet...

diumenge, 13 d’abril del 2014

Cors d'enciam farcits / Filled lettuce hearts

Per avui petit piscolabis fresquet o ració de verdures crues. Per canviar una mica el format de l'amanida, que no té perquè sempre ser el mateix, i així alimentam, no només el nostre organisme, sinó també la creativitat. Qui coneix els meus hàbits alimentaris d'aprop sap que gaudesc menjant les fulles d'enciam senceres, i aquí vénen acompanyades d'un farciment bastant típic pel que fa a les amanides. Aquesta recepta és de l'estiu passat, ara encara no hi ha tomàtigues més enllà de les poques que queden de ramellet o seques (amb les quals també es pot fer això).

~~~

For today a fresh snack or raw vegetables portion. For a change when it comes to salad format, it doesn't have to be the same every single time, and thus not only the organism is fed, but also our creativity. Those who know my eating habits closely have witnessed how I enjoy eating plain salad leaves, and this time they come along with a rather typical filling when it comes to salads. This recipe belongs to last summer, as there are no tomatoes available yet, except for the ramellet type (a peculiar kind from my area) or dry ones, which could also be used for this.

***

Cors d'enciam farcits / Filled lettuce hearts

INGREDIENTS

Cors d'enciam / Lettuce hearts
Tomàtiga / tomato
Olives negres / black olives
Julivert / parsley
Oli d'oliva / olive oil
Sal / salt
Llavors de cànem / Hemp seeds


- Fer net els cors d'enciam i eixugar.

- Trossejar la tomàtiga a daus, i picar les olives i el julivert. Mesclar i trempar amb oli i sal al gust.

- Farcir els cors amb la mescla i cobrir amb les llavors de cànem.

- Vitapipes per endins!!

~~~

- Wash and let dry the lettuce hearts.

- Dice the tomato and chop the olives and parsley. Mix to combine and add olive oil and salt to taste.

- Fill the hearts with the mix and top with hemp seeds.

- Vitamiiins ahead!



Escoltant / Listening to: Janis Joplin - Kozmic Blues

dimarts, 8 d’abril del 2014

Individuals de pastís de pastanaga / Individual carrot cake

"Per què no convertir un pastís feixuc en un berenar saludable?"

Aquesta és la pregunta que em vaig plantejar a l'hora de provar aquest invent. El precedent s'insipira en aquest pastís de pastanaga, del qual a casa n'hem fet ja aproximadament 4 versions, ja que és brutalment exquisit :D Ara bé, el seu grau de delícia és directament proporcial amb la seva conduntència i recompte de calories. Una de les vegades se'ns va ocórrer fer la comptabilització calòrica total i ens vàrem espantar amb el resultat: aproximadament 8000 kcal (no, no sobra cap zero). Era una versió bastant generosa del pastís, però així i tot és una burrada. Per això el batiàrem "el monstre".

Una de les vegades que, per circumstàncies de la vida, ens vàrem veure gairebé obligades a deconstruir i tornar construir el pastís (ja ni record el motiu), se'm va ocórrer solventar la insuficiència de material afegint flocs de civada a la mescla, obtinguent resultats satisfactoris.

Total, que cavil·lant i negant-me a que la potència calòrica (i de sucres...) fos un impediment per gaudir d'aquest pastís, vaig optar per substituir les galletes industrials per flocs de civada remullats en beguda vegetal, amputant més de la meitat de calories i ingredients poc desitjables (farina de blat refinada, sucres refinats, aditius, etc), de manera que quedava una versió més lleugera i saludable. I la idea era fer-ne versions mini.

I aquesta és la història d'aquesta recepta :-)

~~~

"Why not turning a heavy cake into a healthy breakfast?"

This is the question I pondered about when I came up with this invention. The original is inspired by this carrot cake, which we already made about 4 different times at home, as it's outrageously mouthwatering :D However, its tastiness is directly proportional to it's caloric value. One of the times we came up with the idea of figuring out the caloric sum and became terrified by the result: around 8000 kcal (no, it's the right amount of zeros). Even if it was a rather large version of the cake, it was still overwhelming. That's why we named it "the monster".

One of the times in which, out of life's circumstances, we were almost forced to deconstruct and rebuild the cake (I don't even remember the reason anymore), I used rolled oats as a solution to the lack of batter, obtaining rewarding results.

Point is, I was pondering about it and denying the power of the caloric value (and refined sugars) as it being a problem to enjoy this cake, so I decided to use rolled oats soaked in veg drink as a substitute to industrial cookies, thus dropping half of the calories and undesired ingredients (refined wheat flour, refined sugar, additives, etc), so the resulting version was much lighter and healthier. And the ideas was to make mini portions of it.

And this is the story behind this recipe :-)
***



Individuals de pastís de pastanaga / Individual carrot cake

INGREDIENTS

Capa 1 / Layer 1
1 tassa de flocs de civada / cup rolled oats
1/2 tassa beguda vegetal (arròs) / cup veg drink (rice)

Capa 2 / Layer 2
1/2 kg de pastanagues / carrots
1 tassa de farina d'ametlla / cup almond meal
1/2 tassa coco ratllat / cup schreded coconut
2 cullerades de panela ratllada / Tbsp ground sugar cane


- Posar els flocs en remull amb la beguda d'arròs.

- Pelar i tallar les pastanagues i coure al vapor fins que siguin tendres.


- Triturar les pastanagues fins que quedi un purè fi, i afegir-hi la farina d'ametlla, el coco ratllat i la panela al gust. Mesclar bé.

- En un tassó ample, abocar dues cullerades dels flocs de civada i pressionar perquè quedi una capa ferma al fons del tassó. Al damunt fer el mateix amb la mescla de pastanaga. Cobrir amb una altra de flocs i una altra de pastanaga (o fins que ens basti l'espai i el material).

- Decorar amb una mica de coco ratllat i deixar resposar a la gelera durant un mínim de 4 hores.

- Gaudir sense remordiments!

~~~

- Let rolled oats soak in veg drink.

- Peel and chop the carrots and steam until tender.

- Blend carrots until smooth pureé, then add almond meal, schreded coconut and sugar cane. Mix to combine.

- In a wide bottomed glass, pour 2 spoonfuls of oats and press to form a firm layer in the bottom. Over it do the same with carrot mixture. Cover with another layer of oats and carrot (or until space and batters last).

- Top with schreded coconut and let cool in the fridge for at least 4 hours.

- Enjoy regretless!

Es poden observar perfectament les capes
The layers are perfectly visible

Proves gràfiques de la nit del nonstre
Graphic evidence of the monster's night


En un altre episodi... la deconstrucake va ocórrer
In a previous episode... deconstrucake took place

Escoltant / Listening to: Satellites - Soothe me

dimarts, 1 d’abril del 2014

Batut de plàtan i cacau / Banana chocolate shake

Berenar (de mig dematí, per exemple) ràpid i contundent, per quan necessitam energia per una bona estona. Potassi, antioxidants, vitamines i un gustet la mar de bo!

~~~

Fast and powerful (mid-morning, for instance) snack, for that time when lots of energy are needed. Potassium, antioxidants, vitamins and a delicious flavor!

***

Batut de plàtan i cacau / Banana chocolate shake

INGREDIENTS

Beguda vegetal (arròs aquí) / veg drink (rice here)
1 plàtan / banana
1 cullerada de cacau cru sense sucre / Tbsp raw unsweetened cocoa powder


- Pelar i trossejar el plàtan.

- Batre amb la beguda vegetal i el cacau.

- Gaudir!

~~~

- Peel and chop the banana.

- Blend along with veg drink and cocoa powder.

- Enjoy!

Escoltant / listening to: Mela Koteluk - Melodia Ulotna (Miss Kolendra la canturrejava, ens encanta aquesta cançó! / Miss Kolendra was just humming it, we love this song!)