dilluns, 12 de maig del 2014

Bourekas

Dejuni acabat (9 dies exclusivament a base de líquids, més els dies anteriors i posteriors de transició), satisfacció i alegria, i tornada a la rutina. Aquest pic ha resultat més fàcil del que m'esperava, encara que al final la sensació resultant és que em quedava encara per fer net. Hem de posar el límit a algun punt.

***

Avui hem fet Bourekas! Es tracta d'un tipus de "panada" d'origen suposadament turc consumit habitualment a Israel, segons sembla com a menjar ràpid accessible al carrer. No té més misteri que pasta de fulls amb diversos farciments: de formatge, de patata, de bolets... en forma de quadrada, de mitja lluna o triangular, decorada amb llavors de sèsam, segons m'expliquen.

Després d'haver postposat la prova suficientment, avui ha estat el dia triat. Els tres farciments pels quals hem optat han estat: ceba i carabassí (amb cançó inclosa), patata amb pebre bord fumat i espinacs amb "formatge" vegà casolà i pinyons. Per una banda la meva força creativa experimental era molt poderosa, però em feia respecte profanar una recepta típica en presència d'un expert degustador de burekas, però pel veredicte final no han resultat tan llunyanes a les originals. De fet han resultat exquisites, hem quedat amb ganes de més i de perfeccionar la tècnica!

~~~

Fasting is over (9 days of liquids exclusively, plus the pre and post transition days), satisfaction and joy, and back to routine. This time it ended up being far easier than expected, although in the end I felt I could've gotten even more cleansed. Limits must be set, though.

***

Today we did Bourekas! They happen to be a filled flaky dough, supposedly originated in Turkey and normally consumed in Israel as a fast snack or meal available in street stands. There's no mystery in them: flaky dough pastries filled with cheese, potato, boletus, etc... shaped in squares, half circle o triangle, topped with sesame seeds, as I have been explained.

After postponing the try long enough, today was the day. The three fillings we did were: onion and zucchini (song included), mashed potato with smoky paprika and spinach with vegan homemade "cheese" and pine nuts. On the one side my creative experimental drive was very powerful, and on the other hand I was scared shitless to desecrate a typical recipe in front of a professional burekas taster, but it seems that the results didn't hit that far from the original. Actually they happened to be delicious, we would've done a couple more!

***


Bourekas

INGREDIENTS

Pasta de fulls rectangular / rectangle flaky dough
Oli d'oli / olive oil 
Llavors de sèsam / sesame seeds
Farcits diversos / Diverse fillings

FARCIT 1 / FILLING 1
Patates / potatoes
Pebre bord fumat / smoky paprika
Pebre bo / black pepper
Clau / clove
Sal / salt

(Coure les patates al vapor tallades a trossos petits fins que siguin ben toves. Escórrer i amb una forqueta esclafar i mesclar amb les espècies fins obtenir un purè / Steam potatoes cut into small chunks until soft. Drain and mash with a fork, and mix to combine with spices)

FARCIT 2 / FILLING 2
Carabassí / zucchini
Ceba / onion
Oliva d'oliva / olive oil
Sal / salt

(En una paella amb una mica d'oli d'oliva, saltejar a foc lent la ceba i el carabassí tallats petits fins que siguin ben tendres (15 minuts aproximadament) / In a pan with olive oil, sautee at low heat the onion and zucchini finely chopped until tender (about 15 minutes))

FARCIT 3 / FILLING 3
Espinacs / spinach
"Formatge" vegà casolà / homemade vegan "cheese"
Pinyons / pine nuts

(En una paella daurar els pinyons breument, afegir els espinacs nets i trossejats i deixar coure 3 minuts fins que els espinacs hagin baixat. Mesclar amb el formatge / Golden pine nuts in a pan, then add rinsed and chopped spinach and let cook for about 3 minutes until spinach has descreased. Add a spoonful of cheese and mix).


- Encalentir el forn a 180º.

- Tallar la pasta en quadrats de 10 cm d'ample, abocar una cullerada de farcit al centre i tancar en forma de triangle. Experimentar amb altres formes i tancaments.

- Pintar amb oli d'oliva i escampar les llavors de sèsam per damunt.

- Enfornar 15 minuts aproximadament, o fins que quedin daurades.

- Menjar immediatament.

~~~


- Preheat oven at 180º.

- Cut dough into 10 cm long squares, pour a tablespoon of desired filling in the center and seal forming a triangle. Experiment with other shapes and seals.

- Paint top with olive oil and sprinkle with sesame seeds.

- Let for about 15 minutes in the oven, or until golden.

- Eat immediatly.


Farcit d'espinacs i "formatge"
Spinach and "cheese" filling

Farcit de patata i pebre bord fumat
Potato and smoky paprika filling
Farcit de ceba i carabassí
Onion and zucchini filling
A punt per enfornar!
Ready to hit the oven!
Resultat per llepar-se els dits!
Result as tasty as possible!

Escoltant / Listening to: Beatles - Oh darling (Duc una setmana que no me la trec del cap / It's been a week since I can't get this song out of my head)

6 comentaris:

  1. Los quiero todos!!! Me vuelve loca cualquier cosita que venga empanada. Y con esos rellenos, más! Ñammm

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja pues al ataque, que son muy fáciles de hacer!! Que aproveche ^_^

      Elimina
  2. Primer de tot, felicitar-te pel dejuni, 9 dies!!! Em fas enveja, jo només he aconseguit 2 o 3 dies a base de líquids, i em quedo amb la sensació que no acabo de depurar el cos completament...pero se'm fa molt difícil seguir... Ens hauras d'explicar el procés i com t'has anat sentint ;) Sempre que llegeixo d'algú que ho ha fet, tenc curiositat per saber com li ha anat el dia a dia...
    I en segon lloc felicitar-te també per aquesta gran recepta, els farcits m'encanten, no sabria quin triar!! Em sembla una idea boníssima per celebrar el final del teu dejuni! Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per tot Ester!! A jo em costa decidir si em va agradar més el de carabassí o el d'espinacs Ö Sobre el dejuni, cadascú dins la seva mesura i moment... el primer pic que ho vaig intentar (fa més de 10 anys) no vaig ser capaç, però amb el temps he anat prenent més consciència i control, i observar com evolucionam ens pot motivar molt!
      Ah, he fet la cura del sirop de sàvia... en concret amb aquest producte: http://www.amatusalud.es/producto/curactive-sirope-de-savia-y-palma, bevent aproximadament 2 litres diaris de la preparació, més aigua i infusions (aproximadament 4 litres en total). El gustet m'encanta (és com una llimonada una mica coenta!), m'he sentit molt alliberada de la pressió d'haver de decidir què fer per menjar, preparar-ho, menjar... de cop i volta m'ha aparegut moltíssim de temps i energia lliure! Només els primers dies he sentit més fam, que desapareixia amb uns quants glopets de líquid. El que és cert és que el meu nivell d'energia ha baixat, em sentia una mica més lenta, més pausada, no em venien bé les brusquetats, i també em cansava més, de manera que també he dormit molt. I tota la setmana m'he despert recordant molts de somnis i molt intensos, això ha estat molt especial. Tampoc he sentit ansietat, cosa que ho ha fet més fàcil... i me n'he adonat de la quantitat de moments en què el menjar forma part de la nostra vida, m'ha impressionat la forta presència que té en el meu dia a dia.
      Ufff, vaja totxo t'acab de deixar! Moltes gràcies pel teu interès, m'encanta poder compartir-ho, així que si tens qualsevol pregunta no dubtis en plantejar-la ;)
      Feliç setmana!!

      Elimina
  3. Me encantan las empanadas también! Y la comida en general de esta zona. Utilizaste queso de anacardos o otro queso vegano?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, muchas gracias! Exacto, quesito de anarcardos fue el que hice, en breves cuelgo la mini receta, que es muy fácil!
      Un saludo! ;)

      Elimina