dimecres, 4 de desembre del 2013

Quiche de tofu i verdures (opcional sense gluten) / Tofu & vegetables quiche (optional gluten free)

Ahir va acabar resultant ésser un dia preciós, dels que, en colgar-me, em deman: què punyetes he fet avui? I jo mateixa em responc: moltes coses i i alhora ben poques, però he passat un gusté! Un gusté acompanyada d'una ànima sensible i molt, molt riallera. Gràcies per compartir tantes coses amb mi! Dziękuję!
 
Entre algunes de les coses que vaig fer, una va ser preparar-nos un dinar dels que mereixen abandonar la taula de la cuina per traslladar-nos al menjador, a gaudir d'una taula ben parada, la claror del sol entrant pel finestral i una conversa tan agradosa que se'ns facin les 5 sense témer-nos-en! El plat principal va ser aquesta quiche o pastís salat. Tenia encetat un paquet de tofu gairebré sencer, un carabassó una mica vell i ganes de provar qualque truc nou. En aquest cas va ser fer la base de la quiche sense gluten; fet que no es va complir al 100% ja que li vaig afegir un grapat de flocs de civada, però ja que la seva funció és merament decorativa/textural, es poden ometre o substituir per flocs sense gluten o llavors perfectament. La farina utilitzada és de fajol (trigo sarraceno o alforfón en castellà) i encara que l'elasticitat i textura no queda ni d'enfora com la de la farina de blat, sí que va funcionar exitosament! Li aporta un gust molt més rústic, i encara que es desfà una mica, aguanta perfectament la consistència i el material de dins la quiche. Molt recomanada! Em resulta molt recomfortant trobar opcions perfectament vàlides a clàssics que semblen insubstituïbles, en aquest cas sense gluten!

La meva testimoni particular no va articular paraules per expressar el què li havia semblat, es va limitar a proferir onomatopeies :D

~~~

Yesterday ended up being a wonderful day; one of those where I ask myself in bed at night: what did I do today? And I answer to myself: A lot of things and only a few at the same time, but I had a blast! A blast along with someone whose spirit is full of sensitiviness and laughs, lots of laughs. Thank you for sharing so much with me! Dziękuję!

Along with some of the things I acutally did, one was preparing lunch for us, one of those worth moving out from the kitchen table to the living room, where to enjoy a well set table, the sunlight through the window and such a nice conversation that it gets 5 pm in the blink of an eye! The main dish consisted in this quiche or savory pie. I had an open almost full tofu package, an old zucchini and excitement to try out something new. As for the latter, the purpose was making the base gluten free, which was not 100% achieved, as I threw in a handful of rolled oats. But since its purpose was merely for decoration or texture, it's easily replaceable with seeds, gluten free flakes or simply nothing. I used buckwheat flour, and even tho the texture and elasticity were far from wheat's flour, it worked successfully! The taste is more rustic, and although it slightly falls apart, it holds up perfectly the consistency and whatever gets inside of the quiche. Highly recommended! I just love it when I find acceptable options for classics that might seem irremplaceable, in this case gluten free!

My personal witness didn't use words to describe how it felt to eat it, but used only onomatopeias instead :D

***

Quiche de tofu i verdures (opcional sense gluten) / Tofu & vegetables quiche (optional gluten free)

INGREDIENTS

- Base:
200 gr farina de fajol / buckwheat flour
1/2 sobre de llevadura / package dry yeast
1 tassa d'oli / cup olive oil
1 tassa d'aigua / cup water
1/2 tassa flocs de civada fins / cup rolled oats

- Farcit/filling:
200 gr tofu
1 carabassó / zucchini
1 ceba rossa grossa / big onion
3 alls / garlic cloves
1 tassa beguda vegetal (arròs) / cup vegetable drink (rice)
1 cullerada de maicena / Tbsp corn starch
Llevadura de cervessa / nutritional yeast
Cilantre / cilantro
Sal / salt
Pebre bo / black pepper
Anou moscada / nutmeg
Oli d'oliva / olive oil


- Dins un bol, mesclar la farina, la civada, la llevadura i la sal. Afegir-hi gran part de l'oli i mesclar, poc després, l'aigua una mica teba. Mesclar per intengrar (si es vol, primer amb una cullera de fusta i després amb les mans en no ser tan aferradissa).

- Pastar durant uns minuts fins aconseguir una massa homogènia. Deixar tapada amb un pedaç mentre es prepara el farcit.

- A una paella gran, començar a daurar la ceba tallada al llarg amb una mica d'oli. Al cap d'uns minuts, afegir-hi els alls tallats a làmines i el carabassó tallat també es quarts i lámines. Coure a foc mig perquè les verdures tornin tendres.

- Dins un tassó alt, batre junt el tofu esmicolat amb la beguda vegetal i la maicena, fins aconseguir una textura líquida.

- Encalentir el forn a 180º.

- Ajuntar les verdures amb el tofu, el cilantre picat, les espècies al gust i la llevadura de cervessa.

- Untar amb oli (si és de vidre) o amb un paper de forn (si és metàlic) el recipient per enfornar. Extendre la base amb les mans sobre la superfície de manera uniforme, incloent les voreres. Abocar-hi el farcit, distribuïr homogèniament i enfornar durant 35 minuts aproximadament (o fins que la superfície s'hagi daurat lleguerament).

- Devorar, però alerta que crema!

~~~

- In a bowl, mix buckwheat flour, rolled oats, yeast and salt. Add most of the oil and mix, just a bit later add the water (slightly warm). Mix to combine (if desired, first with a wooden spoon and later on with the hands once it's not very sticky anymore).

- Knead for a few minutes until uniform. Leave covered with a cloth while cooking the filling. 

- In a large skillet, sautee onion (chopped lenghtwise) in a tablespoon oil. After some minutes, add sliced garlic cloves and zucchini (also chopped in four lenghtwise and then sliced). Cook medium heat until vegetables get tender.

- In an appropiate container, blend together tofu, vegetable drink and corn starch.

- Preheat oven at 180º.

- Mix vegetables, tofu mix with cilantro, nutritional yeast, spices to taste, salt and pepper.

- Cover oven container with parchement paper or alone if it's oven-proof glass. Lightly oil the surface. Spread the mixture evenly all over the surface, and let bake for around 35 minutes (or until surface looks lightly golden).

- Devour, but careful as it's hot!




A casa som menja-herbes, que diuen alguns...
At home we are grass-eaters, as someone would say...



Escoltant / Playing: Donallop - Tots els motors (versió d'Antònia Font)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada