dimarts, 11 de març de 2014

Cràckers-pa pla d'ametlla / Almond crackers-flat bread (gluten free)

A la fi public una invenció de la qual em sent molt satisfeta i que repetesc regularment (no passen 2 setmanes sense que la recreï). Es tracta d'uns cràckers (per anomenar-los d'alguna manera), un pa pla d'ametlla i fulles que va sorgir com aprofitament de les sobres dels batuts verds que a vegades em faig per berenar els dematins. Ja que ens arriben tantes fulles amb la cistella de verdures ecològiques vaig trobar que emprar-les pels batuts verds era una opció molt interessant, ja que és una bomba de nutrients (vitamines, minerals, ferro, calci, etc) i fibra i alhora depurativa, desintoxicant i tonificant.

Algunes vegades, però, no em venia de gust el batut amb totes les fibres incloses, de manera que optava pel suc, és a dir, només el líquid (separat de la polpa). I què faig amb aquesta fibra preciosa carregada de nutrients? Aquí hi ha la reposta! Una mica de farina d'ametlla, algun condiment, lli per amalgamar i au! Vaig quedar sorpresa quan vaig tastar-ho per primer pic... gratament sorpresa! De fet gaudesc més de fer aquests cràckers que del batut/suc en sí :D Com a substitut del pa és meravellós, a més que té un gust molt agradable i és resistent. Es pot guardar un grapat de dies en un recipient hermètic, molt pràctic per dur arreu i picar en qualsevol moment. Jo estic encantada i entra directament al meu rànquing de creacions pròpies.

En el cas d'avui, els he menjat com de costum: amb diverses capes de verdures crues. A vegades, com aquest pic, amb una base fina de maionesa vegana, o amb pipes (girasol, carabassa, càrtam, etc), o amb patè vegetal, o com a acompanyament, o com a base de tapes, o amb els que se'ns passi pel cap bàsicament.

~~~

I finally display one of the own inventions I'm most proud of and that I repeat regularly (at least once every two weeks it's performed). It's some kind of so called cracker, some kind of very flat bread made of almonds and leafy greens that was born as a way of using the resting fiber of the green smoothies I take some morning. As we get so much leafy greens in our weekly organic veggies basket, I came up witht the idea of taking them as smoothies, which is an interesting concept as it's a bomb of nutrients (vitamins, minerals, iron, calcium, etc), fiber and it's also cleansing, detoxing and invigorating.

Sometimes, however, I'm not up for a full fiber smoothie, so I go for only the liquid, discarding the pulp. What do I do with all the nutrient packed precious fiber? Here's the answer! A little bit of almond meal here, some spices there, some flaxseed to integrate everything and voilà! It was a surprise when I tasted it for the first time... gratefully surprised! In fact I almost enjoy even more these crackers than the smoothies as such :D As some kind of bread substitute works wonderfully, very practical to bring around and have a snack at any given moment. I'm a happy bunny with it and it directly scored on my top ranking of own creations.

As for today, I had it as usual: with several layers of raw veggies. Sometimes, like today, with a thin base of vegan mayo, or with seeds (sunflower, pumpkin, hemp, etc), or with vegan spread, or as a side food, or as a base for tapas, or whatever comes to mind, bascially.

***

Cràckers-pa pla d'ametlla / Almond crackers-flat bread (gluten free)

INGREDIENTS

Restes de les fibres del suc vegetal (bledes, rúcula, escarola, enciam, bròquil, espinacs, etc) / fiber rest left from green smoothie (swiss chard, kale, arugula, endive, lettuce, broccoli, spinach, etc)
Farina d'ametlla / almond meal
Llevat de cervessa / nutritional yeast
Lli mòlt / flaxseed
Sal / salt
Pebre bo / black pepper

- Encalentir el forn a 170ºC.

- Si només tenim el lli en llavor sencera, capolar-lo fins deixar-lo fi.

- Mesclar tots els ingredients (no fa falta aigua, la que mantenen els vegetales és suficient) fins que quedi una massa homogènia i consistent.

- Cobrir una llauna de forn amb paper i una fina capa d'oli d'oliva.

- Escampar amb les mans la mescla per la llauna i amb una cullera deixar la superfície llisa.

- Enfornar fins que les voreres es daurin, retallar-les amb un tallador de pizza i deixar coure la resta uns minuts més (no és necessari que quedi daurat, suporta bé igual).

~~~

 - Preheat oven at 170ºC.

- If the only flax available is whole seed, grind.

- Mix all ingredients to combine (no water required, the remaing from the veggies is enough) until homogeneous and consistent batter.

- Cover oven continent with parchement paper and a thin layer of olive oil.

- Spread with hands the batter all over and leave the surface smooth and even with he help of a spoon.

- Leave in the oven until edges golden, cut them out with a pizza slicer and let the rest in the oven for some more minutes (doesn't need to get golden, it holds up well anyways).


Origens / Origins...
Parts del procés (separant líquid de polpa)
Parts of the process (discarding pulp)
Amb les voreres ja retalladas
Edges already cut out



M'encanta la textura!
Loving the texture!
Tot això vaig posar-li...
All of this was in...
Idò!
Voilà!
En episodis anteriors...
In previous episodes...

Escoltant / Listening to: Mariee Sioux - Buried in teeth (Anys parlant-me d'aquesta dona i ARA he descobert la seva meravella / Years being told about this woman and it's NOW that I discovered the wonder it is)

2 comentaris:

  1. M'encanten les receptes d'aprofitament!!! Quina pinta!! Segur que queden molt gustoses, i com a substitut del pa son genials!! Enhorabona per la invenció ;-)

    ResponElimina
  2. Gràcies!!! Síii, és molt satisfactori cercar-se la vida amb èxit! :D

    ResponElimina